Doelstellingen van de AGOG
De doelstellingen van de Stichting AGOG Nederland zijn:
- Het bieden van zelfhulp door middel van lotgenotencontact voor mensen die willen stoppen met gokken en voor mensen die willen leren omgaan met de gokverslaving van iemand die hen lief is.
- Het voorkomen en terugdringen van gokverslaving door middel van voorlichting en preventie, belangenbehartiging en consultatie.
Het organiseren van groepen, preventie, voorlichting en belangenbehartiging vindt vooral plaats op lokaal niveau. Daarnaast wordt op landelijk niveau een aantal activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld de telefonische hulplijn, training en deskundigheidsbevordering, publiciteit, het organiseren van landelijke ontmoetingsdagen voor vertegenwoordigers van de plaatselijke afdelingen, het vervaardigen van voorlichtingsmateriaal, de website en het uitgeven van een nieuwsbrief voor de afdelingen. Belangenbehartiging richting beleidsmakers en de kansspelaanbieders en voorlichting in de landelijke media wordt eveneens door en vanuit het Algemeen Bestuur verzorgd.
De deelnemers aan de AGOG-groepen formuleren de doelen van de AGOG ook als volgt:
- Gokverslaafden helpen gokvrij te worden en te blijven, van hun verslaving af te komen, hun omgeving te ondersteunen en het leren omgaan met de gokverslaving en gokverslaafden;
- Mensen leren zichzelf te helpen en zichzelf te kennen;
- Mensen helpen hun leven weer op de rails te krijgen en er verantwoordelijkheid voor te nemen;
- Mensen weer (maatschappelijke) doelen en mogelijkheden te laten ontdekken, waardoor hun leven waardevoller wordt;
- Het creëren van een goede verstandhouding tussen AG-er en OG-er waardoor zij weer zinvol kunnen samenleven;
- Het stimuleren van gedragsveranderingen (eerlijkheid, openheid) en een positief zelfbeeld van de leden en het opnieuw bouwen van het vertrouwen.