Deelnemers aan de AGOG
Het onderzoek naar zelfhulp bij gokverslaving van de AGOG (Fris, 1999) levert het volgende beeld op van de deelnemers aan de AGOG-zelfhulpgroepen.
Demografische achtergrond
De AG bestaat voor 90% uit mannen, van de OG-ers is 80% vrouw. Dit hangt samen met het gegeven dat de OG merendeels bestaat uit (vrouwelijke) partners en moeders van de AG-ers. Met name door de deelname van veel ouders van jonge gokkers, zijn AG-ers over het algemeen jonger dan de OG-ers. In doorsnee is de AG-er 31 jaar en de OG-er 42 jaar.
Gokduur
De AG-ers waren in doorsnee 17 jaar oud toen ze voor het eerst gokten. Meer dan 90% speelde voornamelijk op fruitautomaten. De meerderheid (57%) gokte in de automatenhal, anderen gokten in de snackbar of café. Enkelen speelden in het casino of in een restaurant.
In het jaar voordat ze bij de AGOG kwamen, gokte ongeveer eenderde van de AG-ers gemiddeld twee tot drie keer per week, eenzelfde deel gokte vier tot zes keer per week en een kwart gokte dagelijks.
De omgeving
Voor de OG-er is de ontdekking dat een partner, kind of ander familielid gokverslaafd is, vaak een grote schok.
Meer dan veertig procent is er zelf achter gekomen, bijvoorbeeld doordat er steeds geld verdween of doordat er leugens en niet ‘kloppende’ verhalen werden verteld. Ongeveer evenveel OG-ers hebben het van de AG-er zelf te horen gekregen en de rest heeft het van iemand anders gehoord.
Voor zover de OG-ers het weten, hebben de AG-ers in doorsnee zes jaar gegokt. De helft heeft geen idee hoeveel geld er in totaal is vergokt.
Aanleiding om hulp bij de AGOG te zoeken
De aanleiding voor AG-ers om hulp bij de AGOG te zoeken, verschilt. Er kan sprake zijn van een directe aanleiding of van een bewustwordingsproces waarbij de maat op een gegeven moment vol is; soms ‘dwingt’ iemand uit de omgeving de gokker hulp te zoeken. Meestal zijn de problemen (relationeel, financieel en/of emotioneel) zo uit de hand gelopen dat de wanhopige gokker moet erkennen dat hij niet alleen kan stoppen en hier anderen bij nodig heeft.
Veel OG-ers zoeken in eerste instantie niet zozeer hulp voor zichzelf, maar gaan naar de AGOG om de AG-er (van het gokken af) te helpen of om beter met het gokprobleem om te kunnen gaan. Vaak is ook bij hen de wanhoop op dat moment groot.